RASBESCHRIJVING

BRITS KORTHAAR BRITS LANGHAAR

BRITS KORTHAAR
Type
De Brits Korthaar (BKH) is een compacte, evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde. De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop
Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur. Kop wordt op een korte dikke nek gedragen.

Neus
De neus zelf moet kort, breed en recht zijn. En profiel een afgerond voorhoofd, overgaand in een korte rechte neus met een overgang (neusaanzet) die niet te geprononceerd mag zijn, (geen stop) maar een lichte welving.

Kin
Een volle stevige en brede kin. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit moet sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.

Oren
Klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet te veel.

Ogen
Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, geen neiging tot oosterse vorm.

Lichaam
Compact lichaam met korte rechte ruglijn. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten
Poten kort, recht en stevig, ronde voeten.

Staart
Dikke staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht
Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te lange en losse vacht is incorrect.

Conditie
Perfecte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.

Fouten
Kaak en mondmisvormingen, staartmisvormingen en elke andere anatomische afwijking; Te lange, zachte, losse vacht, pluizige staart; Geprononceerde stop; Zwakke kin; geprononceerde snorhaarkussentje.

Fouten die een eerste plaats of titelcertificaat uitsluiten: Boven- of onderbeet; Afwijking van botstructuur van de staart of andere lichamelijke afwijking; Te lange of losse vacht (bij volwassen katten); Te geprononceerde stop, vlak uiterlijk of stomp neusje.  

 

BRITS LANGHAAR
Afgeleid van de NOKK standaard, Brits Korthaar.

Algemeen
De Brits Langhaar heeft het type van een Brits Korthaar, maar met een langharige vacht. De Brits langhaar is een compact gebouwde, robuuste kat met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam.

Kop
Ronde kop met volle wangen en een brede, ronde schedel. De beenderstructuur geeft de kop een rond aanzien. Geen pinch of vierkante snuit. Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont de kop een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte glooiing. Hij mag niet te geprononceerd zijn. Een volle, stevige en brede kin is essentieel Goed sluitend gebit. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

Oren
Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. Aan de buitenzijde goed behaard en met haarpluimen in de ooropeningen.

Ogen
Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.

Nek
De nek is kort en dik.

Lichaam
Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug, laag op de poten. De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten
Poten: kort, recht en stevig. Voeten: fors en rond.

Staart
Stevige, vrij korte staart, breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde. De staart is vol behaard.

Vacht
Een halflange, stevig aanvoelende vacht, dicht ingeplant en veerkrachtig, met een kortere vacht op de kop en een halflange vacht op de rest van het lichaam zonder de grond te raken. De ondervacht is wollig. De vacht mag niet glad aanliggen, maar staat een beetje van het lichaam door de dikte en de dichtheid van de vacht. De kraag en de broek moeten goed behaard zijn. Haarplukjes tussen de tenen. Seizoenvariaties in de vachtstructuur zijn toegestaan.

Oogkleur
Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig. Effen Wit, ook blauw of odd-eyed Silvertabby’s: groen of hazelnootkleurig. Black silvertipped/shaded en golden tipped/shaded: groen. Overige kleuren silvertipped/shaded: Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig. Colourpoints: duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter